TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Műemlék és gabion

2022.12.09

A gabion számos pozitív tulajdonságának köszönhetően remek lehetőséget nyújt műemlék épületek kiegészítésére. Hoztunk is erre egy gyönyőrű példát.

Az Eggum egy kis közösség messze északon Norvégiába, Vestvågøy szigetén. A kis halászfalu számunkra itt Magyarországon, egy kerítésekkel foglalkozó cég számára egy rendkívüli projekt miatt érdekes, amiben gabiont használtak fel.

Az egykori halászfalu közvetlenül a tengerre néz, egy kis, sík földsávon helyezkedik el, meredek sziklák és a tenger között. Eggum azonban már nem a számottevő halászatról íres, hanem mert a nyári szezonban lakókocsik lepik el a település környéket. A turisták azért érkeznek, hogy csodálatos környezetben élvezzék az éjféli napsütést, ott északon, ahol egész hónapokig tart a nappal. A lakókocsik találkozási pontja Kvalhausen, ami egy domb, egy erőddel, amit a németek a második világháborúban radarállomásként használtak.

2004-ben a Norvég Közútkezelő pályázatot írt ki az E10-es út menti turisztikai beruházásokra. Ez az út egészen az északi sarkkör fölé húzódik, ahová már csak azért is érdemes ellátogatni, mert a csodálatos táj mellett láthatjuk az északi fényt, vagy részünk lehet abban az élményben, hogy nyáron nem megy le a nap.

A pályázatot a Snohetta nevű cég nyerte, és pont a lakókocsival érkező látogatókra gondoltak. Ahhoz azoban, hogy a helyi adottságok és az erőd valóban használható legyen, szükség volt egy kiszolgáló épületre, mosdóval, konyhával.

Ezt a kiszolgáló épületet egy amfiteátrumban helyezték el, ezen kívül két parkolóban lehetséges a lakókocsik parkolása. A parkolók pedig már meglevő gödörben alakították ki, úgy, hogy azok mindegyike a tengerre nézhessen. Tehát nem végeztek nagy tereprendezést.

Az amfiteátrumot gabionból alakították ki, mely több szempontból is jó választás.

A gabion egyrészt jól bírja a szélsőséges időjárást. Nem repedezik és nem fagy meg. Másrészről formában is illeszkedik a kőből épült erődhöz. A projekt során fontos szempont volt, hogy az új elemek illeszkedjenek a helyszínen már meglévő anyagokhoz és formákhoz. Így például a kiszolgáló épület külső borítása is a helyszínen összegyűjtött uszadékfából készül. A gabiont pedig morénakővel töltötték, igy formában is összekapcsolódik hosszú évtizedek óta ott álló erőddel.

A harmadik kiváló tulajdonsága a gabionnak, mely alkalmassá teszi műemlék épületek fejlesztésére, azaz szükség esetén nyom nélkül elbontható. Így például építése sem rongálja meg a műemléket és ha később is szeretnék fejlesztéseket végezni egyszerűbben bonthatjuk, mint a habarccsal és betonozással épített falakat.

A projekt során végig a vezérelv volt a helyszínhez való illeszkedés és a helyszíni lehetőségek kihasználása. Maga a terep határozta meg a lakóautók gyülekezési területeinek, az autók parkolásának és magának a kiszolgáló épületnek a helyét. A Kvalhausen-dombon egy meglévő gödörben alakították ki az épület helyét, és a parkolót is komolyabb tereprendezés nélkül sikerült megépíteni úgy, hogy a lakóautók a tengerre nézzenek.

Másik kevésbé látványos példát Ausztriából hoztuk. A Carnuntum Bad Deutsch Altenburg egy római kori gladiátoriskola. A képen jól látható az ókori falak romjai és a mai elveknek megfelelően jól elkülöníthető az utólag épített gabion, amivel kiegészítették a falakat. A gabion ráadásul megakadályozza a föld mozgását, igy nem csak esztétikai jelentősége van, hanem megvédi a leleteket a károsodástól, rongálástól.