Legfrissebb bejegyzések

Esettanulmány meglévő lábazat felújítására gabionnal
2019-09-24

Gabiontechnológia a fenntartható fejlődésben
2019-07-23

Táblás kerítéshez most belátásgátlót kaphat
2019-07-17

Gabionkerítés telepítése lépésről-lépésre - videó
2019-07-02

Új kerítést szeretnék! Hogyan fogjak hozzá a tervezéshez?
2019-06-21

Elstartolt a Tour de Hongrie; sportkordonjaink a célegyenesben
2019-06-13

Vásároljon vagy béreljen gitterboxot 2018-as árakon!
2019-03-25

Kié a kerítés? Jogi kérdések a kerítés építéssel és fenntartással kapcsolatban
2019-01-14

Reklámozza cégét, miközben kordont bérel!
2018-11-12

Kiárusítás: kővel töltött és üres minigabionok 4 990 Ft!
2018-09-07

Használt F3-as mobiltáblák kedvezménnyel rendelhetők, akár nagytételben is.
2018-07-23

Kerítés, kennel és gabion építő szakemberek adatbázisa
2018-06-15

3D kerítés telepítése-videó
2018-05-29

Új termékek: födémzsalu és kőműves vasbak
2018-05-02

Sportkordon akár hétvégi bérleti lehetőséggel!
2018-04-04

Az acélkerítések színterezési technológiája
2017-12-06

A tűzihorganyzás és galvanizálás technológiái
2017-11-28

Új termék: speciális sportkordon
2017-11-06

Kukatároló zöldtetővelő - könnyen kivitelezhető megoldás
2017-10-26

Kerítés telepítése lejtős terepen
2017-10-02

Gabiontechnológia a fenntartható fejlődésben

2019-07-23

A Solar Dechatlon Europe 2019 verseny keretein belül a Budapesti Műszaki Egyetem csapata olyan passzívházat hozott létre, mely megoldást jelenthet 800 000 kockaház-tulajdonosnak; a könnyűszerkezetes modulokat laikusok is felhasználhatják, ötleteket meríthetnek a már elavult rendszerek megújításához. De hogyan kapcsolódik a gabiontechnológia a projekthez?

A kőkosár előnyeit egyre többen ismerik; bel,-és kültéren egyaránt felhasználható, gazdaságos, házilag is kivitelezhető és évtizedeken át gondozásmentes, ellenáll az eróziónak. 
A már közismert kerítés mellett hazánkban is egyre jobban elterjed a gabionból készült támfal építése; gyakorlatilag a leghatékonyabb és legtermészetesebb védelmet nyújtva domboldalakon. Tájépítészeti szempontból szintén érdekes felhasználási mód a gabionmatrac; a patakok, folyók medrét nem betonozással szabályozzák, hanem horganyzott rácsokkal, a kosarakat pedig a víz saját hordalékával töltik vissza. A medrek később kizöldülnek, a természetes környezetben okozott kár jóval kisebb, mint egyéb alapanyagok felhasználásával. 


Mit tud a gabion beltéren?

A designelemek egyre elterjedtebben, bárokban itthon is találkozhatunk már gabion díszburkolattal vagy bútorokkal. Fenntarthatósági szempontból azonban két olyan jelentős újítást neveznénk meg, melyek jelenleg nem feltétlenül ismertek Magyarországon.

Zöldfalak otthon, irodában vagy iskolában
A növények jótékony hatását mindannyian érezzük; amellett hogy oxigént termelnek, közérzetünkre is pozitívan hatnak. Növények közelében a tanulók jobban koncentrálnak, aki pedig zöld fal mellett dolgozik, kevésbé fáradékony. Kisebb alapterületű lakásokban kifejezetten hasznos, hogy a növények nem vesznek el plusz teret, mégis burjánzó dzsungelt varázsolhatunk egy nappali vagy konyha falára. A gabionrácsok mögé vízzáró réteg erősítésével óvhatjuk meg a falat az átnedvesedéstől. A rácsok közé geotextil, majd kavics és termőföld kerül.

Hűtő-fűtő gabionfalak

A zöldfalak mellett további funkciókkal ruházhatjuk fel beltéri gabionfalunkat. Számos déli országban már felismerték, hogy a nyári forróságban víz csepegtetésével a fal hűtését idézhetik elő; természetesen a gabion alá egy vízzáró réteg rögzítése szükséges. A lehűtött kövek csökkentik a ház hőjét, így alakítva ki egy természetes légkondícionáló rendszert.
Ezen logika mentén haladva jutunk el a gabion falak téli, fűtő hatásához: a BME passzívházába bekerült gabion tömegfalnak nem csupán esztétikai jelentősége van; a fal egy naptérben áll, ahol a téli időszakban magába szívja a napsugárzás által termelt hőt, majd a levegő keringetésének segítségével a ház további részeire áramoltatja. 
A 2,7m magas, 3m hosszú és 30 cm széles falba összesen 3,7m³ zúzott bazaltszikla került. Fontos megemlíteni, hogy ezekben az esetben nem véletlenül használnak vulkanikus kőzetet; a bazalt törőszilárdsága elérheti az 5000 kg/cm²-t, ennek köszönhetően magas hőmegtartó tulajdonságú. A fal építéséhez szükség volt továbbá 12db., 5x10cm-es osztású tűzihorganyzott rácsra. A rácsok egymáshoz erősítéséhez klipszeket és spirált használtak, az egész szerkezetet pedig egy meglévő falhoz erősítették hozzá. A pontos rögzítés kiemelkedő jelentőségű, hiszen a 6 tonnányi kő nem elhanyagolható mennyiség, a hanyag rögzítés komoly baleseteket idézhetnek elő.
A támaszfal szellőzőin keresztül áramoltatott levegő a falra erősített hőtükör fóliák segítségével jut a gabionfaltól a nappaliba. A technológiai fejlesztés eredményességét a szakemberek pontos mérésekkel támasztják majd alá, hiszen nem csupán a ház, hanem a gabionfal hőmérsékletét mérik a fal különböző pontjain elhelyezett hőmérők segítségével.

A BME által készített ház a többi, nemzetközi művel együtt megtekinthető Szentendrén szeptember 29-ig, az ÉMI telephelyén. 

További gabionokkal kapcsolatos információ: www.keritesrendszerek.hu, www.gabionok.hu

Hírlevél

Irakozzon fel hírlevelünkre és értesüljön újdonságainkról!

E-mail címe:

Neve:

Miről szeretne információt kapni?Tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a saját Adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelheti.

Kategóriák


Egyéb


Facebook

Hírek

Leúgjabb híreink,újdonságaink.

tovább...

Kapcsolat

Keressen bizalommal a következő elérhetőségeken.

tovább...

Szállítás

Szállítással kapcsolatos információk.

tovább...
Véleménye fontos számunkra!

Kérjük ossza meg velünk véleményét, észrevételeit.

Köszönjük!